۳ مرحله اصلی استراتژی دیجیتال مارکتینگ
یک استراتژی موفق دیجیتال مارکتینگ شامل سه مرحلهی اصلی است که اجرای گام به گام آن میتواند هر کسبوکاری را برای رسیدن به اهدافش کمک کند. این مراحل حلقههای بههمپیوستهای هستند که عدم وجود هر کدام میتواند آسیبهای جدی به استراتژی بزند. برای تحقق اهداف، لازم است این فرآیند را به صورت چرخهای فرض کنیم و تکرار مداوم آن را برای طی مسیر موفقیت ضروری بدانیم. اما این سه مرحله چه هستند؟
مشخص کردن اهداف
گام اول در تبیین هر استراتژی، مشخص کردن اهداف است. قبل از شروع دیجیتال مارکتینگ باید بدانید چرا میخواهید به آن روی بیاورید. درست است که دنیای آنلاین مزایای بیشمار مذکور را دارد، اما نقش کسبوکار شما در این داستان چیست؟ قرار است دیجیتالمارکتینگ به تحقق کدام اهداف شما کمک کند؟ آیا شما یک کسبوکار محلی هستید که تنها حضور شما در نتایج جستوجوی مردم برای یک محصول/خدمت محلی اهدافتان را برآورده میکند؟ یا علاوه بر این، میخواهید روند استفاده از محصول/خدمت شما برای مشتری تسهیل شود؟ آیا دنیای دیجیتال سهمی از فروش شما خواهد داشت و به e-commerce روی آوردهاید یا وظیفهی دیجیتال مارکتینگ برای شما فقط افزایش فروش حضوری خواهد بود؟
تنها پس از پاسخ به این سوالهای کلیدی است که میتوان گامهای بعدی استراتژی را مشخص کرد و برای تحقق این اهداف از طریق (اطلاعرسانی) و تحلیل اقدام کرد. در جلسات بعدی، انواع مدلهای حضور در دنیای آنلاین و فرصتهای هرکدام را به تفصیل مرور میکنیم.
اطلاع رسانی حضور در دنیای دیجیتال
پس از مشخص شدن اهداف و مدل حضور در دنیای دیجیتال، نوبت به اطلاعرسانی در مورد این حضور میرسد و شاید آنچه به عنوان دیجیتالمارکتینگ و تبلیغات آنلاین در ذهن عموم مردم جای گرفته است، همین مرحله باشد. در این مرحله با استفاده از ابزارهای رایگان و شبکههای تبلیغاتی، به راهکارهای افزایش فروش محصول/خدمات و جلب نظر مشتریان بالقوه پرداخته میشود. حضور در رتبههای اول موتورهای جستجو، تبلیغات نمایشی بنری و ویدئویی، تبلیغات شبکههای اجتماعی، تبلیغات غیرمستقیم مثل اینفلوئنسر مارکتینگ یا بازاریابی افراد موثر، ایمیلمارکتینگ و … از راهکارهای در دسترس برای این گام است. در جلسات بعد توضیح کوتاهی از هر راهکار خواهیم داد و در بلوکهای یادگیری این کالج، به هر مهارت طی چندین جلسه آموزشی مسلط خواهیم شد.
تحلیل و بررسی رفتارهای مخاطبان
مهمترین مزیت استفاده از دیجیتالمارکتینگ امکان بررسی دقیق رفتارهای مخاطبان، عملکرد کمپینهای مختلف و آنالیز چالشهای سفر مشتری (customer journey) است، اما متاسفانه این گام از نگاه بسیاری از کسانی که دیجیتالمارکتینگ انجام میدهند مغفول میماند. طبق تحقیقات، کمتر از ۳۰ درصد کسبوکارهای کوچک از ابزارهای تحلیلی برای وبسایت، رفتار مخاطبان، رهگیری کدهای تخفیف و … استفاده میکنند. ابزارهای تحلیلی و دنبال کردن فعالیتهای بازاریابی آنلاین کسبوکار شما، حلقهای در زنجیره فعالیتهای دیجیتال مارکیتنگ است که اگر مفقود شود، جهتیابی برای هر حرکت صحیحی در استراتژی بسیار مشکل خواهد بود. بهینهسازی تنها از طریق مشاهده و آنالیز رفتار کاربران ممکن است.